7ο Συνέδριο Τοξικολογίας και Ιατροδικαστικών Επιστημών

Το Σάββατο 26/04/2014 και την Κυριακή 27/04/2014 διεξάχθηκε στο ξενοδοχείο Metropol στην πόλη της Λάρισας το 7ο Συνέδριο Τοξικολογίας και Ιατροδικαστικών Επιστημών με θέμα: « Η επιστήμη μας στην υπηρεσία του Έλληνα πολίτη », υπό την προεδρία του κ. Τσατσάκη Αριστείδη, Καθηγητή Τοξικολογίας του Εργαστηρίου Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τοξικολόγων και Ευρωπαϊκών Εταιρειών της Τοξικολογίας και της Ελληνικής Εταιρίας Τοξικολογίας και του κ. Κουρέτα Δημήτριου, Καθηγητή Φυσιολογίας, Αναπληρωτή Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ήδη υποψήφιου Ευρωβουλευτή.

Η διοργάνωση του συνεδρίου ήταν αποτέλεσμα της μακράς και αγαστής συνεργασίας μεταξύ των Ελλήνων τοξικολόγων και ιατροδικαστών αλλά και των Ελληνικών Πανεπιστημίων, στο ερευνητικό πεδίο εν γένει. Η οργανωτική επιτροπή επέλεξε για τη διεξαγωγή του συνεδρίου την πόλη της Λάρισας, μία πόλη που αποτελεί σημαντικό εμπορικό, βιομηχανικό, συγκοινωνιακό αλλά και στρατιωτικό κέντρο, έδρα της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Θεσσαλίας, έδρα της Ιατρικής Σχολής του Παν. Θεσσαλίας αλλά και ενός εκ των μεγαλύτερων συγκροτημάτων Τ.Ε.Ι της χώρας.  

Το συνέδριο είχε ως πρωταρχικό στόχο να φέρει σε επαφή τους Έλληνες επιστήμονες που διεξάγουν έρευνα στο ευρύτερο πεδίο της Τοξικολογίας και Ιατροδικαστικής κατεύθυνσης, που υπόσχεται πολλά οφέλη στην ανθρωπότητα.

Τα θέματα της Τοξικολογίας και των Ιατροδικαστικών επιστημών αφορούν πολλούς επιστημονικούς κλάδους, μεταξύ των οποίων τη βιολογία, τη χημεία, τη τοξικολογία, την νανοτεχνολογία και τη βιοτεχνολογία με εφαρμογές στην Ιατρική τη φαρμακολογία αλλά και το ευρύτερο βιομηχανικό τομέα.

Στην έναρξη του συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Συνεδρίου, καθηγητής κ. Αριστείδης Τσατσάκης, και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής καθηγητής κος Κουρέτας Δημήτριος.  

Μεταξύ των θεμάτων που αναπτύχθηκαν στο συνέδριο σημαίνουσα ήταν η ομιλία του Καθηγητή κου Τσατσάκη Αριστείδη για το μητρώο των Ευρωπαίων Τοξικολόγων (ERT) και την εφαρμογή του στην Ελλάδα καθώς και για την απονομή των πρώτων πιστοποιητικών σε Έλληνες Τοξικολόγους για το Ευρωπαϊκό μητρώο Τοξικολόγων (ERT) της EUROTOX, Εθνική Επιτροπή ERT.

Κεντρικοί ομιλητές του συνεδρίου ήταν επίσης:

η κ. Τσιτσιμπίκου Χριστίνα, Αθήνα, Τοξικολόγος, MSc, PhD, ERT, Γενικό Χημείο του Κράτους, Γενική Γραμματέας της ΕΕΤ, η κ. Κυριακή Μαχαίρα, Αθήνα, Τοξικολόγος Μπενάκειο Φυτοπροστατευτικό Ινστιτούτο, η κ. Άττα - Πολίτου Τζούλια, Αθήνα, Αν. Καθηγ. Χημικού Τμήματος ΕΚΠΑ, η κ. Kοβάτση Λήδα, Θεσσαλονίκη Ιατροδικαστής – Τοξικολόγος, Επικ. Καθηγ. Ιατρικής Σχολής Αριστοτέλιου Παν/μιου Θεσσ/κης, ο κ. Σαρηγιάννης Δημοσθένης, Θεσσαλονίκη, Αναπληρωτής Καθηγητής, Περιβαλλοντική Μηχανική, με έμφαση στις διεργασίες και τεχνολογίες διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων, Αριστοτέλιου Παν/μιου Θεσσ/κης,ο κ. Αθανασέλης Σωτήριος,        Αθήνα, Αναπληρωτής Καθηγητής Τοξικολογίας, Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ , ο κ. Δεληχάς Μιλτιάδης, Λάρισα, Δρ. Ακτινοφυσικός,

η κ.Στεφανίδου Μάνια, Αθήνα, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Τοξικολογίας, Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ , η κ. Κυριακοπούλου Κατερίνα, Αθήνα,            Τοξικολόγος, PhD, Βιολόγος, Ερευνήτρια, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), ο κ. Ψαρούλης Δημήτριος,          Θεσσαλονίκη, Ιατροδικαστής, Καθηγητής Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Αριστοτελείου Πανμίου Θεσσαλονίκης και ο κ. Ράïκος Νίκος, Θεσσαλονίκη, Αναπλ. Καθηγητής Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Αριστοτελείου Πανμίου Θεσσαλονίκης.

Το συνέδριο μπορούσαν να παρακολουθήσουν επίσης και μη μέλη της ΕΕΤ.

Για περισσότερα δείτε στα παρακάτω:

Abstract Book Συνεδρίου

Φωτογραφίες Συνεδρίου